LUNDS NATIONS ORDBOK FÖR NOVISCHEN

Här har vi sammanställt en ordlista för dig som är ny i Lund och även för dig som behöver fräscha upp minnet. Massor av ord som kan vara bra att ha under din Lundatid, huvudsakligen är det ord som är viktiga här på Lunds. Vissa viktigare än andra (vissa inte viktiga alls). Bara till att börja plugga in! 

AF-borgen: Studenternas hus i Lund sedan 1851. Här håller vi årligen i nationens Finnfest.

Akademisk kvart: Lägg på 15 minuter på all vardagstid. Skriver någon att det börjar 12, ja då är det med största sannolikhet 12.15. Skrivs det däremot 12(.) med en prick är det prick klockan 12. Är det helgdag eller efter klockan 18 är det 30 minuter efter utsatt tid, alltså akademisk dubbelkvart. Är middagen bjuden till 19, så är det med största sannolikhet 19.30. Skrivs det däremot 19.00(..) med två prickar är det prick 19.00. Kan förkortas med ”dk”= dubbelkvart. Hajar du? Det gör inget om du inte gör det, ingen verkar fatta det till 100%.

AI: Akademiintendenturen, universitetets ”festfixare”.

Anmodan: Du är bjuden på party om du får en anmodan: Tjoho! Men du får betala för dig. 

Anslagstavlan: Anslagstavlan på GH utanför expeditionen där smått och gott anslås. 

Arkivet: Vårt bostadskomplex i om och tillbyggda gamla Landsarkivet. Belägen på Arkivgatan med botaniska trädgården som närmsta granne och hem till ca 150 studenter. 

Ballunch: Dagsfest dagen efter bal, absolut inte en vanlig lunch. Ofta är man utklädd i enlighet med ett av nationen satt tema. 

Blindtarmen: Rummen innanför dörren till vänster i stora trapphuset på GH.

Bing Bong: Du kommer höra det, men ingen vet riktigt vad det är. Kolla med Kalle Schedin

Bulle: Skånska för fralla. Men även för en vanlig bulle. Och stockholmska för taxi. Ibland förvirrande. 

Café Noir: Nationens onsdagscafé- Lunds mysigaste (så mysigt det kan bli i en kombinerad lunch/pub/sittnings/café/nattklubbslokal) café men med de absolut godaste mackorna och bakverken!

Challes: Pizzeria och kiosk in one med krypavstånd från NH, snäppet längre från GH. Gedigna öppettider. Snart Lunds enda ställe man kan få en pizza för under hundringen. Rattas av kingen Sigge.

Citynationerna: Lunds, Östgöta, Malmö och Göteborgs nation är tillsammans citynationerna. Vännerna på Östgötas nattklubb Downtown/ Sunset är varannan torsdag och varje lördag, vännerna på Malmös Casanova varannan torsdag och varje lördag och vännerna på Göteborgs Kajplats är onsdagar och varje fredag. När det är för lång kö hos oss kan du dra till dem en snabbis och sen hoppas att kön gått ner sig på Lunds! Mitt city- ditt city- mitt i city!

Cityrunda: En cityrunda har fulländats när Lunds, Malmös och ÖGs besökts samma kväll. En Cityrunda Royal sker när även T-bar besökts, vilket bara kan upplevas varannan lördag. 

Coop på Mårtenstorget: Svindyrt men ack så nära. 

CSN: Spenderas med fördel på hyra, mat, kurslitteratur och Penthouse. 

Dagspent: Lunds enda dagsfester, naturligtvis på Penthouse.

Discotek: Fråga Ekman!

DJ Vet du inte vem jag är: Lunds okrönta DJ-king som släppte Näst siste april-mixen & Novemberfestmixen på Soundcluod 2023. Check it out!

Dubblett: Lägenhet att dela med en kompis, oftast 2 rum och kök.    

Eftersläpp: Nattklubb.  

Electus/ Electa: Vald till en förtroendepost men ej stigit på än utan under upplärning. Electus för man och electa för kvinna. 

Emeritus/ emerita: Tidigare förtroendevald men har slutat. Emeritus för man och emerita för kvinna. Förkortas em. oavsett kön. 

Expen: Förkortning för nationens expedition. Här kan man ställa frågor, köpa merch, gästkort och sånt.

Facebook: Fortfarande studentlivets informationskanal nummer ett. Hur länge till? Ingen vet.

Finnfesten: Nationens bal. Norra Europas näst största fracksittning. Grundad 1967. Syfte: Att riva domkyrkan. 

Fri entré: Vi har fri entré på våra ordinarie nattklubbar för våra medlemmar!

Förköp: Bra att ha om man är många eller om man inte vill köa! Köps i appen Keyflow.

Förman: Nationens mest aktiva och engagerade medlemmar som för nationen framåt, en förman är ansvarig på nationen för ett utskott.

Förtroendevald: Någon i Kuratel, Husförmän, Mästeri eller Seniorskollegiet. Väljs av nationsmötet. 

Gamle Klang och Jubeltid: Sång som avslutar finare sittningar. Skitsvår och skitlång. Beräkningar på LTH visar att den tar minst en kandidat att lära sig. Minst. 

GH: Gamla huset i nationshuskroppen. Adressen är Agardhsgatan 1 och huset blev färdigt först av de två huskropparna, 1958. Här finns nationsexpedition, Penthouse och bostäder. (Se även NH)

Gästkort: Ett kort du kan köpa på nationens expedition som gör att dina kompisar som är studenter vid andra lärosäten är välkomna in på våra verksamheter. 

Hot shot: Shot bestående av likör 43, kaffe och grädde. Serveras määäääängder av dessa i Kaffebaren.

HT: Hösttermin. Följs ofta av årtal ex HT23. (Se även VT)

Hungry hearts av Nause: Lunds moderna tolkning av Nationalsången, dvs vår nationalsång. Finns där låtar finns!

Huset: Samlingsbegrepp för Nationens fastigheter. 

Husförman: Husets företrädare som har hand om nyckelutlämning och kontakt med hyresgästerna på nationen. Två studenter, får en liten ersättning per månad av huset.

Hämäläis-Osakunta: Vår finska vännation från Helsingfors. 

Inbjudan: Du är inbjuden på party om du får en inbjudan: Tjoho! Du får till och med gå gratis!

Ingen: INGEN RÖKNING ELLER DRICKA I KLUBBKÖN!!!

Inspektor: En vuxen (Se även Vuxen) med koppling till universitetet som bidrar med kontinuitet och fungerar som ordförande och rådgivande för nationen. 

Inspektrix: Också en vuxen, men fru till Inspektorn. 

Jesus lever: Populär snapsvisa som springer ur Lunds nations spex. Inte många som vet det- nu vet du!

Jazzen: Jazzklubben Stardust hyr in sig i vår nedre Gillestuga 4 gånger per termin där deras medlemmar avnjuter god mat & dryck tillagat av nationen och jazzband i världsklass. 

Kaffebaren: Lunds hetaste bar med hot shots, espresso martini och kaffe Karlsson.

Klädkod: Ofta med på en anmodan/ inbjudan. Fyra vanliga, bruten/udda kavaj- olika färg på kavajen och byxorna alt. blus med kjol/byxor/ enklare klänning. Kavaj- kostym i samma färg på både kavaj och byxor, gärna med slips alt. finare blus med kjol/finare byxa, dräkt, byxdress, klänning under knän. Mörk kostym- kostym i samma färg på både kavaj och byxor i mörkblå eller mörkgrå, slips alt. klänning eller kjol under knät, aftonfina byxor och blus, byxdress eller dräkt. Smoking- smoking med tillbehör alt. Finare aftonklänning men ej ner till anklarna. Högtidsdräkt- Frack alt. folkdräkt alt. balklänning ner till anklarna. Står det M.A.O bakom får du ha med alla dina medaljer med (se M.A.O). Kostym- inte en klädkod utan kostym betyder utklädnad. 

Kitchenbitch: Den med städansvar under en vecka i korre. Kan heta olika beroende på vilken våning man bor på. 

Korre: Förkortning för Korridorsrum/ att man bor i korre.

Kulverten: Vår enoooorma korridor i källaren. Sträcker sig från GH till NH. Här finns även i anslutning tvättstuga och förvaring.

Kuratel: Nationens ”chefer”. (Se även Kurator, Prokurator Ekonomi, Prokurator Social och Notarie.)

Kurrat: Slang för kuratel. 

Kurator: På nation fyller den inte samma funktion som i grundskolan och gymnasiet, utan Kurator är på nation är nationens yttersta ansvariga. Student som i ett år tar studieuppehåll och bli arvoderad motsvarande CSN. Sitter i Kuratelet. Kommer från latinets ”Curator” som betyder ombesörja (att ta hand om). Kan även stavas med Q eller i vissa äldre fall med C. Förkortas med ett enkelt Q. 

Lunch: Alltid klockan 12 och alltid en timma. Är något innan lunch är det innan 12 och efter lunch efter 13. 

Lundakarneval: Vart fjärde år!

Lunds akademiska hisssällskap: Har en plakett i hissen på GH. Vilande aktivitet. 

Läsår: Höst till vår. 

M.A.O: Med Akademiska Ordnar. Betyder att du får lov att ha på dig dina välförtjänta medaljer på dig (akademisk orden= medalj). 

Mellanfest: Dit man går mellan sittning och eftersläpp (nattklubben).

Min gode vän Joel: Snapsvisan vi alltid inleder våra sittningar med. Skrevs av Inspektor em. Nils Dahlgren. 

Mästare: Två förtroendevalda på Lunds med projektledaransvar över Sexmästeri (Festmästare) och novischverksamhet (Novischmästare).

Nationshuset: På Agardhsgatan 1. Nationens själ, med två festlokaler, nationsexpedition, förvaring och bostäder.

Nationsmöte: Nationens högst styrande organ. Nästa möte anslås alltid på hemsidan och anslagstavlan i entrén på GH. 

NH: Nya huset i nationshuskroppen. Adressen är Stora Tomegatan 22 och huset blev färdigt efter det gamla huset, 1967. Här finns vår stora sittnings och klubblokal Playground och bostäder. (Se även GH)

Notarie: PR-ansvarig m.m på nationen. Student som i ett år tar studieuppehåll och bli arvoderad motsvarande CSN. Sitter i Kuratelet. Förkortas Not.  

Novemberfesten: Nationens insats för att göra November uthärdligt. Alltid sista helgen i november. Lov1 gästade 2023, vilka blir det 2024?

Novisch: En student som är ny i Lund och gör sin första termin på Lunds universitet 

Novischperioden: Två veckors aktiviteter tillägnad novischer på nationen!

Nybygget/NyaNya huset: Vårt nybygge på innergården som ännu inte är namngett. Invigs vårterminen 2024!

Näst siste april: Årets höjdpunkt! Nationens Siste april-festival (Valborg) dagen före, den 29/4. ODZ och Henric Edström gästade 2023, vilka blir det 2024?

Omtenta: Mer vanligt att ha omtenta än att inte ha omtenta.

O.S.A: Betyder Om Svar Anhålles, sista dagen den som bjudit dig på galej vill ha svar om du kommer eller ej. 

Pappersförrådet: ”Finns i pappersförrådet!” säger förmannen. Och där finns det mesta förbrukningsmaterialet och husgeråd, från toalettpapper och kaffe till porslin och karaffer. 

Penthouse: Vår takvåning med utsikt över vårt älskade Lund och vårt kära grannland. Öppet för både vardag och fest. Ligger högst upp i GH.

Pentry: Boendeform där man har mindre ”kök” i anslutning till sin hall och på så vis slipper korre. 

Playground: Den största sittnings och klubblokalen bland Lunds nationer. Ligger i källaren på NH. 

Prokurator Ekonomi: Ekonomiansvarig på nationen. Student som i ett år tar studieuppehåll och bli arvoderad motsvarande CSN. Sitter i Kuratelet. Förkortas PQe.

Prokurator Social: Inköps och förmanna+ tjänstemannaansvarig på nationen. Student som i ett år tar studieuppehåll och bli arvoderad motsvarande CSN. Sitter i Kuratelet. Förkortas PQs. 

Proinspektor: En vuxen (Se även Vuxen) med koppling till näringslivet/ stor kompetens som fungerar som ordförande och rådgivande för nationen.

RBV: Red Bull Vodka. 

Sannas bar: Tidigare Main bar, namngiven 2023 i Proinspektor och Q. em. Susanna Pålsson-Helanders ära på hennes 60-årsdag. 

Seltzer: Smaksatt bubbelvatten med eller utan alkohol. Finns olika märken ex. Kubik. 

Seniorskollegiet: Består av 8 personer valda på två år. Ofta är det tidigare kuratelsmedlemmar eller andra tidigare förtroendevalda på väg ut i arbetslivet. Kallas även kort och gott seniors. 

Sexa: Efter man jobbat, ofta sent på kvällen eller natten (eller tidig morgon) har man sexa och festar tillsammans ELLER sexa på bal, då är det vanligtvis enklare mat typ korv med bröd som man får tillsammans med en öl och snaps efter balen till liveband. Se till att inte blanda ihop sexorna!

Sexmästeri: Festfixare av rang, lite olika innebörd beroende på vilken organisation. 

Sittning: En studentikos middag där det vanligen äts, dricks och sjungs snapsvisor. Börjar oftast klockan 19 och håller på till 22. 

Skånska nationen: 1889 splittrades Skånska nationen och blev Lunds, Malmö, Helsingkrona, Sydskånska och Kristianstad nation. Vart femte år går nationerna samman och firar Gåsafesten, den mest mytomspunna balen i Lund. Förra gången var 2019, nästa gång blir 2024… Förvaltar även ett gäng stipendiefonder tillsammans. 

Stadgar: Nationens grundlagar.

Studentikos: Typsikt studentigt, ofta med glimten i ögat.

Studentlund: Samarbetsorganet för studentmedlemskap i Lund. Ett medlemskap- hela studentlivet. Bli medlem om du inte redan är det!

STUK: I denna app finns ditt studentkort. Även där man får sitt Tjänstemannakort, köper förköp och ser lite annat som sker på nationen.

Taffel: Annat ord för middag, när taffeln bryts får man gå från bordet. 

T-bar: Till denna mytomspunna nattklubb belägen på AF drar du dig helst på fredagar.

TDC: Franska för ”Tour de Chambre”, alltså korridorsturné, en korridorsfest med olika teman som vanligen hålls av korridorsboendena en gång per termin.

Terminer: Aaaaaallt, alltså allt i Lund handlar om terminer.  

Tjena: En hälsningsfras. 

Tjänsteman: När du jobbar för en förman är du tjänsteman! Passa på att göra det tre gånger på en termin för att tillgodo se dig alla fördelar! 

Tjänstemannamat: Varje gång man jobbar får man tjänstemannamat! Lite som restaurangers P-mat. 

Uppsala: Lite som en storebror, äldre men också tråkigare, stelare och rent allmänt sämre.

Uplands nation: Vår vännation i Uppsala sen sent 1960-tal.   

Vaktmästare: Nationen har en egen vaktmästare! Han heter Ingvar men kallas för I:et.

Veckomemy: Publiceras på måndagar och visar veckans luncher och händelser på nationen. 

Vieri: Tackfest efter man jobbat, med ett speciellt tema. Brukar innehålla förfest, sittning, mellanfest och eftersläpp. 

Vinnardryck: Fråga om det i baren!!

Vuxen: En person som inte är student utan som är vuxen och kan något. Ofta typ Inspektor, föräldrar, lärare eller hantverkare. 

VT: Vårtermin. Följs ofta av årtal ex VT23. (Se även HT)

Väsen: En Person

Östgöta nation: Vår vännation sedan nittonhundra-oklart, belägen ett stenkast från oss.